3 kg obranej papryki czerwonej
20 dag ostrej papryki chili
3-4 główki czosnku
4-5 liści laurowych
0,5 kg cukru
350 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki soli
350 ml octu 10%
300 ml oleju
Paprykę czerwoną myjemy, wyjmujemy z niej gniazda nasienne. Obieramy czosnek. Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięsa przez średnie oczka.
Zmieloną masę przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy ocet, przyprawy, cukier i gotujemy przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy (im bliżej końca, tym częściej). Po upływie godziny dodajemy 300 ml oleju i gotujemy jeszcze 15 minut.
Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i owijamy ciepłym, polarowym kocem, w którym pozostawiamy ketchup do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy.

Ketchup ukraiński
Źródło: Adrzyk – ketchup ukraiński