Karp bez zapachu mułu?

Zapach i posmak mułu, który czasami ma karp, może zepsuć smak nawet najlepiej usmażonej / upieczonej potrawy. Dlatego też, odpowiednie przygotowanie ryby jest równie ważne, co późniejsza jej obróbka termiczna. W Internecie można znaleźć wiele sposobów na pozbycie się zapachu mułu. Ja jednak korzystam z jednej metody, którą poznałam dawno, dawno temu.

Podane niżej ilości są odpowiednie dla 2 kg karpia w dzwonkach.

ok. 1 l mleka
sok z 1 cytryny
czubata łyżka suszonego majeranku

Zaczynamy od dokładnego opłukania karpia w mocno ciepłej / prawie gorącej wodzie. Po dokładnym oczyszczeniu ryby z łusek, odcięciu głowy, płetw i ogona, kroimy ją w dzwonka. Układamy w garnku, a następnie zalewamy mlekiem z sokiem z cytryny i majerankiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy rybę z zalewy i odsączamy. Nie ma konieczności płukania jej lub wycierania ręcznikiem papierowym, jednak ja lekko ją przepłukuję. Tak przygotowany karp jest już gotowy do dalszej obróbki.

Moczenie karpia