Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami to jedna z potraw, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Przepisów na nią jest oczywiście wiele. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami moim sposobem na to pyszne i tradycyjne danie.

Składniki:
1/2 główki kapusty białej
400 g kapusty kiszonej
1 marchewka
250 g grochu łuskanego
2 ziemniaki
1 cebula
1 szklanka suszonych grzybów (podgrzybki / borowiki)
2 łyżki oleju
1 listek laurowy 
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek, tymianek

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia odsączamy go, zalewamy niedużą ilością wody, doprawiamy solą i majerankiem i gotujemy do miękkości.

W międzyczasie obieramy i kroimy ziemniaki, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jak będą miękkie – odcedzamy je i rozgniatamy.

Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę (aż się zeszkli), dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach i rozdrobnione, namoczone suszone grzyby (moczę je w wodzie przez ok. 1/2 godziny), liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Zalewamy szklanką wody. Wszystko dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Po około 10 minutach dorzucamy również przepłukaną kiszoną kapustę. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez około 20 minut.

Na koniec tak przygotowaną kapustę mieszamy z grochem i ziemniakami. Doprawiamy do smaku. Jeżeli kapusta jest zbyt wilgotna – odparowujemy ją do uzyskania pożądanej konsystencji.

SMACZNEGO!

Instagram
RSS