Jajka faszerowane na Wielkanoc

Jajka faszerowane z pieczarkami, szynką, szczypiorkiem, łososiem, w majonezie, w sosie musztardowym… Tak, Wielkanoc, która jednoznacznie kojarzy się z jajkami, daje bardzo szerokie pole do popisu w temacie podania ich na stół w różnych odsłonach.

Jajka faszerowane to świetna przekąska również na inne okazje. Stanowią idealne uzupełnienie na stole, pasują do swojskiej wędliny i warzyw.

Ozdobione szczypiorkiem i papryką albo roszponką – niezależnie od pory roku za oknem – na stół wprowadzają wiosenny klimat. 🙂

JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI (porcja na 5 jajek):
6-10 pieczarek (w zależności od tego, jak bardzo intensywny smak pieczarek preferujesz)
1/2 niedużej cebuli
1 łyżeczka masła
1/2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Jak się zeszkli, dodajemy pieczarki (również pokrojone w drobną kostkę), lekko solimy, dokładnie mieszamy i dusimy, aż odparuje większość soku.
W czasie, kiedy studzimy pieczarki, obieramy i kroimy na pół (wzdłuż) jajka ugotowane na twardo. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki.

Po wystygnięciu pieczarek i jajek, rozgniatamy żółtka widelcem, dodajemy pieczarki i całość łączymy. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać również majonez – masa zrobi się bardziej jednolita (jednak potrawa bardziej kaloryczna).

Po przygotowaniu farszu, uzupełniamy miejsca po żółtkach w białkach, całość układamy na talerzu i ozdabiamy.

JAJKA FASZEROWANE Z SZYNKĄ (porcja na 5 jajek):
50g szynki
1/2 niedużej cebuli lub szczypiorek
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku

Szynkę i cebulę / szczypiorek kroimy drobno w kostkę. Mieszamy żółtka z farszem i doprawiamy do smaku. Z jajkami postępujemy dokładnie tak samo jak wyżej.

JAJKA FASZEROWANE ZE SZCZYPIORKIEM (porcja na 5 jajek):
pęczek drobnego szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku

Szczypiorek drobno kroimy, mieszamy z żółtkami i doprawiamy, wypełniamy białka i układamy na talerzu, ozdabiamy.

Podobnie możemy przygotować jajka z łososiem, papryką, rzodkiewką czy innymi składnikami. Jakie są Twoje ulubione jajka faszerowane?Jajka faszerowane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.