Hiszpańskie słońce

Ciasto:
10 g drożdży
600 g mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej wody

Do wody dodajemy drożdże i dokładnie rozpuszczamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
½ puszki kukurydzy
½ puszki groszku zielonego
20 dkg pieczarek
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz, zioła prowansalskie

100 g koncentratu pomidorowego natka pietruszki (do posypania po wierzchu)

Podsmażamy mięso mielone, a następnie zdejmujemy je z patelni.

Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa, podsmażamy warzywa pokrojone w kostkę: najpierw cebulę (aż się zeszkli) a następnie dodajemy do niej również paprykę i pieczarki. Po chwili dorzucamy kukurydzę i zielony groszek, dodajemy mięso, pomidory, koncentrat pomidorowy i podlewamy 100 ml wody. Całość dusimy do momentu, kiedy farsz będzie miękki i gęsty (jeśli będzie taka potrzeba,można podlać większą ilością wody). Zostawiamy do przestudzenia.

Ciasto podzielone na dwie części cienko wałkujemy na kształt koła. Pierwszą część kładziemy na blaszce do pieczenia. Układamy farsz (kółko na środku i pierścień wokół). Na wierzchu kładziemy drugą połowę ciasta. Sklejamy je ugniatając palcami (w miejscach, gdzie nie został ułożony farsz), nadcinamy i odwracamy o 90 stopni. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.

IMG_20160320_100409528