Herbata rozgrzewająca na przeziębienie

Herbata rozgrzewająca na przeziębienie.

Po rozgrzewającą herbatę sięgamy nie tylko wtedy, kiedy złapie nas przeziębienie, ale często również dla przyjemności, np. po powrocie z pracy lub zimowego spaceru.

Przygotowując rozgrzewającą herbatę należy pamiętać o tym, że jeśli chcemy dodać do niej miód, to musimy wybierać – albo wypijemy ciepłą, a nie gorącą herbatę, mniej rozgrzewającą, w której nadal obecne będą wartości mineralne i antybakteryjne zawarte w miodzie, albo wypijemy gorącą i rozgrzewającą herbatę, która jednak będzie pozbawiona tych właściwości. Tak, niestety. Miód podgrzany do temperatury 60 stopni staje się słodką ale praktycznie bezwartościową mazią.

Jak przygotowujemy rozgrzewającą herbatę? Przepisów jest wiele. Możemy parzyć ją bezpośrednio w kubku albo w czajniczku. Niektóre składniki zalewamy wrzątkiem (przede wszystkim imbir i goździki), inne dodajemy po zaparzeniu herbaty (kiedy temperatura napoju jest już odrobinę niższa) – np. cytrynę, pomarańczę, sok malinowy.

A teraz kilka najsmaczniejszych naszym zdaniem połączeń smaków:

  • imbir, goździki, pomarańcza, cytryna
  • imbir, cytryna, miód
  • imbir, goździki, sok malinowy, cytryna
  • cytryna, rodzynki, sok malinowy

Herbata rozgrzewająca