Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie to przepis, którym już od kilku tygodni planuję się z Tobą podzielić. Ale… ciągle chodziłam na grzyby i nie miałam kiedy tego zrobić. Nadszedł jednak wielki dzień, kiedy to czynię. Właściwie, to nie będzie jeden przepis tylko dwa.

PRZEPIS 1

Grzyby – prawdziwki, podgrzybki, kozaki, zajączki, kurki, opieńki
kilka łyżek octu i szczypta soli do gotowania grzybów
marchewka
cebula
1 szklanka octu
3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca

Obrane grzyby dokładnie płuczemy. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dolewamy kilka łyżek octu i gotujemy przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Odcedzamy i jeśli grzyby wydają się śliskie to przelewamy je zimną wodą.

Warzywa obieramy i kroimy – marchew w talarki, a cebulę w piórka. Do każdego słoiczka o pojemności ok. 300 ml oprócz warzyw wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, ok. 5-7 ziarenek pieprzu. Umieszczamy ugotowane grzyby (do około 2/3 wysokości).

Przygotowujemy zalewę i jeszcze gorącą wlewamy do słoiczków, około 1 cm od góry. Mieszamy łyżką, żeby dotarła między grzybki i jeśli jest potrzeba uzupełniamy jej poziom, aby znowu był około 1 cm od góry.

Grzyby marynowane pasteryzujemy przez 20 minut.

 

PRZEPIS 2 poznałam ostatnio. Dzięki niemu w słoiczku znajdziesz twardsze i bardziej jędrne grzybki. Brzmi smacznie, prawda?

Oprócz grzybków (może być wyżej wymieniona mieszanka lub konkretny rodzaj) będzie potrzebna:
marchewka
cebula
1 szklanka octu
5 szklanek wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy (ilość zbliżona na jeden słoiczek zbliżona do poprzedniego przepisu).

Podobnie jak w poprzednim przepisie, obrane grzyby dokładnie płuczemy. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dolewamy kilka łyżek octu i gotujemy przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Odcedzamy i jeśli grzyby wydają się śliskie to przelewamy je zimną wodą.

Warzywa obieramy i kroimy – marchew w talarki a cebulę w piórka. Wszystkie składniki zalewy, warzywa i przyprawy gotujemy. Do wrzątku wkładamy grzyby i całość gotujemy przez 15 minut.

Przekładamy na gorąco do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie Grzyby marynowane w occie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.