Gruszki z miodem i serem gorgonzola

Gruszki z miodem i serem gorgonzola to danie, które wyjątkowo przypadło nam do gustu. Interesujące połączenie smaków, idealne na wyjątkową kolację. 

3 gruszki
200 g sera gorgonzola
1 łyżka miodu
garść orzechów włoskich
2 łyżki masła

Gruszki obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy owoce przez kilka minut z każdej strony.

Podsmażone gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym (przekrojoną częścią do góry). Dołki po gniazdach nasiennych wypełniamy miodem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.

Ser kroimy w kostkę lub w plasterki i przykrywamy nim upieczone gruszki (bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, aby częściowo się rozpuścił). Na koniec posypujemy pokrojonymi na duże kawałki orzechami.Gruszki z miodem i serem gorgonzola Gruszki z miodem i serem gorgonzola