Dżem z czarnej porzeczki, zaraz obok soku, zajmuje dość ważne miejsce na liście przetworów, które przygotowujemy co roku.
W zależności od preferencji, dżem z czarnej porzeczki możesz bardziej lub mniej doprawić cukrem. My preferujemy wersję dość kwaśną, która idealnie pasuje do ciasta czy słodkiego deseru.
Co ważne, należy pamiętać, że cukier nadaje trwałości przetworom, w związku z czym mało posłodzonych nie należy przechowywać zbyt długo.
Składniki:
owoce czarnej porzeczki
cukier – ok. 150 – 200 g na każdy kg owoców
Owoce porzeczki smażymy razem z cukrem (dodajemy go tyle, żeby smak dżemu nam odpowiadał) aż do momentu, kiedy uzyska właściwą konsystencję. Jeśli nie wiesz, czy dżem jest już wystarczająco gęsty, możesz przerwać smażenie i odstawić go do ostudzenia. Wówczas stężeje. Jeśli uznasz, że jest jeszcze zbyt rzadki, podsmaż go ponownie. Jeśli Twoim zdaniem jest już w porządku, doprowadź go tylko do wrzenia, przełóż do słoików, a następnie szczelnie zamknij, odwróć zakrętką do dołu i odstaw do ostudzenia.
Dżem nie wymaga już dodatkowej pasteryzacji.