Domowe cappuccino – deser bez pieczenia

Dla odmiany, dzisiaj coś na słodko. Proponuję Ci domowe cappuccino – bardzo prosty w przygotowaniu deser, nie wymagający pieczenia.

Przepis już dawno temu przyniosłam z pracy, musiałam go jednak dopracować. Dlaczego? Wyobraź sobie, że biszkopty w ogóle nie chciały mnie słuchać! Rozmiękały i zamieniały się w popisową wręcz „ciapkę”. Ale, ale. Teraz już problem został opanowany i deser wychodzi naprawdę pyszny.

Składniki:
biszkopty (na 2 warstwy, czyli ok. 3 – 4 opakowań)

5 żółtek
1 masło
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku (niestety, odtłuszczone się nie sprawdziło)
ok. 600 g waniliowych serków homogenizowanych
2,5 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody

3 łyżki kawy rozpuszczalnej
750 ml wody

polewa czekoladowa (przygotowana wg przepisu stąd)
ok. 30 g białej czekolady

Przygotowanie:
Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. 

Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Jak już spęcznieje – zalewamy gorącą wodą (do połowy szklanki), dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
 
Przygotowujemy masę. Nad parą ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Na chwilę odstawiamy, w tym czasie ucieramy masło, a następnie wlewamy ubite żółtka. Miksujemy dodając stopniowo (i na zmianę) serki homogenizowane i mleko w proszku do momentu, kiedy uzyskamy jednolitą masę. Chwilę przed końcem wlewamy ostudzoną, ale nie stężałą jeszcze żelatynę.

Biszkopty maczamy w kawie (nie można przesadzić, powinny zrobić się miękkie ale pozostać jeszcze zwarte. Bardziej zwarte niż na zdjęciu 🙂 ) i układamy na blaszce. Na nie wykładamy masę, którą przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.

Polewamy ciasto po wierzchu polewą czekoladową i posypujemy startą czekoladą.

Cappuccino należy odstawić do lodówki na minimum 12 – 14 godzin. Po tym czasie jest już gotowy do podania.

SMACZNEGO!

Instagram
RSS