3-3,5 kg cukinii
Na każdy słoik(0,5l): pół baldacha kopru, 2 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy, szczypta gorczycy
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
Cukinię myjemy, kroimy na pół i (jeżeli jest taka potrzeba) pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w talarki lub pół talarki. Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Następnie dość ciasno układamy pokrojoną cukinię.
Przygotowujemy zalewę i doprowadzamy ją do wrzenia. Gorącą zalewamy cukinię poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Po wyłączeniu, przez chwilę zostawiamy gorącej wodzie, a następnie wyjmujemy, odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy do całkowitego wystygnięcia.

Źródło: Cukinia marynowana w occie