Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

3-3,5 kg cukinii
Na każdy słoik(0,5l):  pół baldacha kopru, 2 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy, szczypta gorczycy

Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
1 szklanka cukru

Cukinię myjemy, kroimy na pół i (jeżeli jest taka potrzeba) pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w talarki lub pół talarki. Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Następnie dość ciasno układamy pokrojoną cukinię.

Przygotowujemy zalewę i doprowadzamy ją do wrzenia. Gorącą zalewamy cukinię poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Po wyłączeniu, przez chwilę zostawiamy  gorącej wodzie, a następnie wyjmujemy, odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy do całkowitego wystygnięcia.

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Źródło: Cukinia marynowana w occie