2 średnie cukinie
1/2 łyżki soli
do każdego słoika ząbek czosnku
zalewa
0,5 l wody
0,25 l octu 10 %
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki musztardy francuskiej
1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka soli
Cukinie obieramy i kroimy w słupki. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z octem. Dodajemy cukier i sól, mieszamy do rozuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia, a jak już będzie chłodna , dodajemy obie musztardy i dokładnie łączymy.
Cukinię odlewamy z soku, który się wytworzył i układamy w słoikach razem z pociętym czosnkiem. Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy około 15 minut w gotującej się wodzie, a następnie zostawiamy w garnku z wodą do ostygnięcia.
Cukinia w zalewie musztardowej jest smaczna już po kilku dniach.

Źródło: Cukinia marynowana po francusku