Cukinia marynowana w curry

2,5 kg cukinii
2 cebule (pocięte w plastry)
gorczyca, pieprz i ziele angielskie

Zalewa:
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
1 łyżka curry

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki. Kroimy w talarki lub pół talarki (zależnie od średnicy cukinii).

Na spód wyparzonych słoików wkładamy po plastrze cebuli, wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu i 1 ziele angielskie. Następnie dosyć ciasno układamy cukinię.

Zagotowujemy zalewę (na początku mieszając, tak żeby składniki się połączyły). Wypełniamy nią słoiki, do wysokości ok. 0,5 cm od górnej krawędzi. Dobrze zakręcamy, a następnie pasteryzujemy ok. 15 minut w gotującej się wodzie. Zostawiamy w garnku przez kilka minut , a następnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostygnięcia.

Cukinia marynowana w curry

Cukinia marynowana w curry

Źródło: Cukinia marynowana w curry