Coraz bliżej święta… czyli planujemy Wigilię

Coraz bliżej święta… czyli planujemy Wigilię

Ostatnie dni przed świętami to u nas (i pewnie u Was też) jeden z najgorętszych okresów w roku. Zakupy, prezenty, śledzie, karp, choinka. Jeśli nie przygotujesz wcześniej planu operacyjnego, dzień przed Wigilią prawdopodobnie okaże się, że doba jest stanowczo za krótka, a karpia już nie ma w sklepie. Dlatego, moim zdaniem, warto już nawet na początku grudnia spisać sobie co kiedy planujesz zrobić. Masz w ten sposób szansę na uniknięcie świątecznej gorączki i nerwowego zamieszania.

Jak wygląda mój plan operacyjny?

POCZĄTEK GRUDNIA
To najlepszy czas na pieczenie pierników. Dzięki temu, będzie jeszcze czas zarówno na ich „poleżakowanie”, jak również ozdobienie i wykorzystanie jako upominków czy ozdób choinkowych.

Więcej na temat pierników pisałam TUTAJ i TUTAJ.Choinki z piernikapierniki

Początek grudnia to również bardzo dobry czas na rozpoczęcie produkcji ozdób choinkowych. W ten sposób na przygotowanie ich będziesz mieć sporo czasu i sprawi Ci to o wiele większą przyjemność niż kilka dni przed świętami.

O ozdobach choinkowych pisałam TUTAJ i TUTAJ.Cotton ballsBombki choinkowe

I prezenty. Tak, to właśnie teraz warto pozamawiać wszystkie prezenty (albo kupić stacjonarnie – tylko wtedy drożej…).

POŁOWA GRUDNIA
W tym okresie robimy uszka i pierogi, które w zamrażarce będą oczekiwać na swoje „5 minut” podczas spotkania Wigilijnego.uszka

OSTATNI TYDZIEŃ
Tak, teraz już zdecydowanie musimy „zagęścić ruchy”. Oprócz przedświątecznych porządków (pomijam je w niniejszym planie) to właśnie teraz czekają na Ciebie i zakupy, i wypieki, i największe gotowanie.

20 grudnia
to u mnie DZIEŃ ŚLEDZIA. Przez 4 dni śledzie akurat zdążą się „przegryźć” i będą idealne podczas spotkania Wigilijnego. Jakie rodzaje i jak dużo śledzi przygotowuję? Wychodzę z założenia, że lepiej mniej, ale bardziej różnorodnie. Dlatego też, zazwyczaj planuję 4 różne rodzaje śledzika.

O śledziach pisałam TUTAJ, TUTAJ, TUTAJ, i TUTAJ. Pod koniec roku pewnie znowu dorzucę nowy przepis. Oczywiście, jeśli wszystkim moje nowe śledzie, musztardowe, będą smakowały. 🙂

Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami

Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami

Dzisiaj jest też dobry moment na włożenie mięsa do solanki lub marynaty.

21 grudnia
DZIEŃ ZAKUPÓW I PREZENTÓW. Tak, to dzisiaj możesz jeszcze „na spokojnie” pojechać na większe, przedświąteczne zakupy oraz ewentualnie uzupełnić brakujące prezenty. Na wieczór zaplanuj sobie też spakowanie prezentów. To ostatnia chwila, żeby później nie robić tego w pośpiechu. 🙂

22 grudnia
Wracamy do kuchni, w której rozgościmy się już na dobre aż do Wigilii. Jeśli planujesz PIECZENIE takich ciast, jak np. mazurek – to właśnie na dzisiaj to zaplanuj.

Dzisiaj warto ugotować również KAPUSTĘ Z GROCHEM. Jak już danie będzie gotowe, na gorąco umieść je w słoiku i szczelnie zamknij (w ten sposób słoik powinien „złapać”, dzięki czemu potrawa postoi w lodówce nie tylko do Wigilii, ale nawet dłużej).

23 grudnia
To odpowiedni czas na UPIECZENIE pozostałych ciast (u mnie sernik i makowiec). Przy okazji robienia masy na makowiec, przygotuj od razu farsz do KLUSKÓW Z MAKIEM.

Jeśli oprócz tradycyjnego KARPIA planujesz również inne (np. W GALARECIE albo W KAPUŚCIE), przygotuj je dzisiaj, podobnie jak farsz do RYBY PO GRECKU (pisałam o nim TUTAJ).

Ryba po grecku

Wieczorem ugotuj KOMPOT Z SUSZU i odstaw go na noc nie odcedzając. Dzięki temu nabierze doskonałego smaku i aromatu.

I jeszcze jedno – namocz dzisiaj KARPIA w mleku, żeby pozbyć się zapachu mułu. Na ten temat pisałam TUTAJ.Moczenie karpia

MOJA RADA
Jeśli nie masz dzisiaj dnia wolnego w pracy, spróbuj zaplanować na spotkanie wigilijne i świąteczne takie potrawy, aby mieć dzisiaj mniej do zrobienia. Farsz do ryby po grecku możesz przygotować dzień – dwa dni wcześniej, zamknąć go na gorąco w słoiku i jeśli trzeba – lekko zapasteryzować. Ciasta też możesz wybrać inne, takie które należy przynajmniej w części przygotować wcześniej (np. miodownik do którego placki muszą zmięknąć przed przełożeniem ich masą). Pamiętaj też o tym, że święta trwają jedynie dwa dni i przeanalizuj pod tym kątem swoje menu. Nie przemęczaj się jeśli masz wrażenie, że ugotujesz za dużo i jedzenie się zmarnuje. Lepiej zjeść mniej ale w lepszym nastroju!

24 grudnia
Rano nastaw BARSZCZ CZERWONY (chyba, że korzystasz z przepisu, który nakazuje ugotowanie go dzień wcześniej). Usmaż też CEBULKĘ pokrojoną w kostkę do pierogów (później ją tylko odgrzejesz) i przewietrz dokładnie kuchnię.

No i choinka. Tak, zanim przejdziesz do ostatnich prac w kuchni. Choinka jest najpiękniejsza wtedy, kiedy ubiera się ją wspólnie. Pamiętaj. 🙂

Ostatnie prace w kuchni to usmażenie ryby – karpia tradycyjnego w bułce (na ten temat TUTAJ) i po grecku.

Tradycyjny karp smażony

MOJA RADA
Łatwiej jest przygotować Wigilię jeśli podzielisz się obowiązkami z bliskimi. Nie musisz własnoręcznie przygotowywać stołu czy przelewać kompotu z suszu do dzbanka. Prawdopodobnie, nawet w smażeniu karpia ktoś może Ci pomóc. Spraw, żeby wszyscy czuli się potrzebni, a Ty żebyś miała również chwilę dla siebie. To bardzo ważne dla własnego komfortu oraz dobrego samopoczucia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.