Ciasto z dyni

Ciasto z dyni:

2 szklanki gęstego puree z dyni
2,5 szklanki mąki
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki posiekanych bakalii (orzechy, migdały, żurawina, rodzynki)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, przygotowując w tym czasie ciasto.

W jednej misce mieszamy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie.

W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem do momentu kiedy cukier się rozpuści. Następnie powoli wlewamy olej, dodajemy puree z dyni i miksujemy.

Mieszamy składniki suche i mokre i niedbale mieszamy je łyżką. Powstałą masę przekładamy do foremki keksówki i pieczemy „do suchego patyczka”, czyli ok. 45 – 50 minut. Po upieczeniu, zostawiamy ciasto jeszcze na 30 minut w uchylonym piekarniku.

Z tej ilości ciasta wyszły 2 foremki o długości ok. 17 cm