Ciasteczka miodowe z żurawiną

Ciasteczka miodowe z żurawiną. Szybkie w przygotowaniu. Pyszne. Przepis doczekał się już kilku wersji. Ciekawszą z nich była kakaowa modyfikacja mojej mamy, ze zmielonymi płatkami owsianymi i tylko 1/3 porcji mąki.

Ciasteczka z tego przepisu mogą stanowić alternatywę do szybkich w przygotowaniu i równie smacznych muffinek. Masę wyrabiamy łyżką (ha! nie trzeba używać miksera, lubimy to!), a ciasteczka pięknie wyrastają i – w przeciwieństwie do muffinek – możemy sami zadecydować, jakiej mają być wielkości. No, pod warunkiem że nie urosną bardziej niż nam się wydawało, że powinny 🙂

Składniki:
100 g masła
200 g mąki
100 g miodu
1 jajko
100 g suszonej żurawiny
opcjonalnie – 1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego miód (jeśli nie jest płynny, to również go rozpuszczamy), a następnie żurawinę. Mieszamy i lekko studzimy. Dodajemy jajko i dokładnie łączymy wszystkie składniki łyżką – aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Na koniec dosypujemy mąkę, kakao (jeśli je dodajemy) i sodę, znowu dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy spłaszczone kulki. Pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Z tej ilości ciasta wyszło mi 9 duuużych ciasteczek. Myślę, że następnym razem zrobię ich 15, ale nieco mniejszych 🙂Ciasteczka miodowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.