Choinki z piernika to ciekawy pomysł nie tylko na ozdobienie świątecznego stołu, ale także na drobne i niezobowiązujące upominki dla przyjaciół.
Oczywiście choineczki pakujemy w celofan i przewiązujemy wstążeczką albo samodzielnie przygotowujemy do nich kokardki 🙂
Składniki (na ok. 15 choinek, w zależności od wielkości foremek i ilości „pięterek”):
230 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu (miód stały można rozpuścić podgrzewając, po czym ostudzić)
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej (dodatkowo warto przygotować ok. 1 szklanki mąki ponieważ najprawdopodobniej okaże się, że ciasto wyjdzie za rzadkie i trzeba będzie je bardziej zagęścić)
4 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
Przygotowujemy w misce przesianą mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną i sól. Mieszamy i odstawiamy.
Ucieramy mikserem masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy, a następnie jajko. Łączymy wszystko dokładnie. Dodajemy przesiane suche składniki i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest potrzeba – dodajemy więcej mąki (wyrobione ciasto ładnie odchodzi od rąk, nie trzeba będzie nawet podsypywać mąką stolnicy przed wałkowaniem).
Formujemy kulę ciasta, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc (lub do zamrażarki na kilka godzin).
Odrywamy po kawałku schłodzonego ciasta piernikowego i wałkujemy na grubość ok. 2 – 3 mm. Wykrawamy „pięterka” choinki w dowolnym kształcie (kwiatki, gwiazdki, okrągłe), jednak w tej samej ilości.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 6 – 8 minut, w zależności od wielkości wzorów. Studzimy i przed przełożeniem lukrem odstawiamy na kilka dni do zmięknięcia.
Lukier królewski (porcja na ok. 8 choinek):
2 białka
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, błyszczącej i gęstej masy. Pod koniec ubijania wlewamy 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Przekładamy „pięterka” choinki masą i ozdabiamy srebrnymi kuleczkami cukrowymi. Odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin. Pakujemy w celofan i zawiązujemy kokardkę.
Upominki gotowe 🙂
Przepis na choinki z piernika znalazłam tutaj i po wprowadzeniu drobnych modyfikacjach uważam, że jest idealny. 🙂