Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym to ciekawa alternatywa do wszelkiego rodzaju wypiekaczy czy pieczenia w blaszce. Czym się różni? Przede wszystkim, chleb przygotowany z poniższego przepisu ma grubą, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaje wilgotny, zachowuje świeżość przez kilka dni i świetnie się kroi.

Na co zwróciłam uwagę przy wypieku domowego chleba? Przede wszystkim, tak dobrałam mąkę i dodatki, żeby wszyscy domownicy byli zadowoleni. Na przykład, my lubimy pieczywo cięższe i sycące. Z tego powodu używam mąki o typie 2000. Jednak, jeśli chcę uzyskać „lżejszy efekt”, wówczas sięgam po mąkę o typie np. 1200. Kolejna sprawa to ziarna. Słonecznik, dynia, a może siemię lniane lub kminek? My preferujemy mieszanki. 🙂

Chleb, który prezentuję w tym przepisie upiekłam na drożdżach. Nastawiłam już jednak zakwas i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, już wkrótce będziemy zajadać się takim właśnie pieczywem.

300 g mąki pszennej (typ 650)
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
1 szklanka ziaren (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 szklanki ciepłej wody [edit: w razie potrzeby, jeśli w trakcie wyrabiania zauważysz, że ciasto robi sie twarde, możesz użyć więcej wody. Dobrze zagniecione ma być miękkie]

Drożdże, łyżkę mąki i cukier zalewamy połową wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć.

W tym czasie mieszamy mąki z pozostałymi składnikami. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na noc do wyrośnięcia w lodówce. Warto pamiętać, że dość mocno zwiększy ono swoją objętość.

Rano, na podsypanej stolnicy, ponownie wyrabiamy ciasto. Kiedy nie będzie kleiło się do rąk, formujemy bochenek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Do zimnego piekarnika wstawiamy puste, przykryte naczynie żaroodporne. Nagrzewamy go do 200 stopni. Wówczas wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego uformowane w bochenek ciasto (najlepiej tak dobrać naczynie, żeby ciasto zajmowało całe dno. Powinno ono być również dość wysokie, żeby chleb mógł spokojnie wyrosnąć podczas pieczenia).

Chleb pieczemy najpierw przez 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 25 minut odkryty. Po wyjęciu z piekarnika, gorący chleb wyjmujemy z naczynia i zostawiamy na kratce do całkowitego ostygnięcia. Chleb z naczynia żaroodpornego Chleb z naczynia żaroodpornego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.