5 kg buraków (najlepiej drobnych)
1 kg cebuli
liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
czosnek
Zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
150 g cukru
3 łyżki soli
Dokładnie myjemy buraki, wkładamy do garnka z wodą, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy (buraczki powinny praktycznie „wyskakiwać” ze skórki przy lekkim naciśnięciu).
Do każdego słoika dodajemy przyprawy: małą szczyptę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, kilka szt. pieprzu ziarnistego. Następnie układamy w słoikach buraki (większe należy pokroić na pół lub w grube talarki), a na wierzchu plastry cebuli.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy słoiki z burakami (zostawiając ok. 0,5 cm przestrzeni od góry). Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody. Zostawiamy na chwilę, a następnie po wyjęciu z wody, odwracamy słoiki do góry dnem i w tej pozycji pozostawiamy do wystygnięcia.

Źródło: Buraczki w zalewie octowej