Brownie bez mąki

Brownie bez mąki – składniki na dwie foremki keksówki:

2 puszki czerwonej fasoli
4 jajka
2 banany
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego

Polewa:
gorzka czekolada (im więcej kakao w składzie tym lepiej)
1/4 szklanki mleka
dwie łyżki kakao
odrobina cukru (wg uznania)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie płuczemy dokładnie fasolę i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, olej, banany, kakao, sodę i cukier, a następnie bardzo dokładnie miksujemy (my następnym razem zamiast miksera użyjemy do tego celu blendera, żeby uniknąć niezmiksowanych kawałków fasoli w gotowym cieście).

Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na ok. 50 minut.

5 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy na patelni polewę. Rozpuszczamy czekoladę i mieszamyy ją z kakao, cukrem i mlekiem. Dekorujemy upieczone ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Brownie bez mąki

Brownie bez mąki

Przepis na brownie bez mąki przysłał nam Krikon Konopacki. Serdecznie dziękujemy i polecamy!