Bigos z cukinii

Bigos z cukinii to danie, które odkryliśmy wskutek niezwykłego urodzaju na cukinię w naszym ogródku. Zresztą, podobnie jak inne dania z cukinii, takie jak lasagne czy chłodnik.

Danie przygotowujemy w sposób o wiele bardziej zbliżony do bigosu z kapusty niż leczo, dzięki czemu i smak zdecydowanie się od niego różni.

Składniki:
3 duże cukinie
4 duże marchewki
500 g pieczarek
500 g kiełbasy
300 g boczku
4 cebule
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki (wędzonej lub zwykłej)
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
sól, pieprz

Kiełbasę kroimy w półtalarki, boczek w kostkę.  Mięso wrzucamy do garnka i podsmażamy na niewielkim ogniu. Jak wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czekamy mieszając co chwilę, aż się zeszkli. Następnie dokładamy pieczarki pokrojone w połówki lub grube plastry oraz marchewkę – w talarki. Dusimy.

W tym czasie obieramy cukinię i kroimy ją w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka razem z paprykami, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i zielem angielskim. Dusimy całość na małym ogniu przez około 40 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Bigos z cukinii świetnie smakuje nie tylko na świeżo. Można go również przełożyć do słoików i zapasteryzować (przez 3 dni po godzinie) albo zamrozić. Stanowi wówczas obiad „na szybko”, kiedy nie mamy chęci lub czasu stać przy garnkach i gotować.Bigos z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.