Banan z kremem czekoladowym w cieście francuskim

Banan z kremem czekoladowym w cieście francuskim to słodka przekąska do której przekonaliśmy się w ostatnim czasie. Oczywiście, spowodowały to – prawie niezapowiedziane – odwiedziny znajomych. Jak zwykle w takich sytuacjach, warto mieć pod ręką pomysł na słodkość, którą można przygotować w krótkim czasie. No a przecież nie samymi muffinami żyje człowiek! 🙂

3 banany
1 gotowe ciasto francuskie
kilka łyżek kremu czekoladowego
1 roztrzepane żółtko

Ciasto rozkładamy, a następnie nacinamy dłuższy bok do 2/3 na paski o szerokości ok. 4 cm. Nienacięty kawałek ciasta smarujemy kremem czekoladowym, po czym układamy na nim wzdłuż banany (obrane, każdy pokrojony na 3 części). Zawijamy ciasto i składamy w pierścień. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Banan w cieście francuskim

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.Banan w cieście francuskim

Kroimy na kawałki. Najlepiej smakuje na świeżo 🙂 Banan w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.