Babka piaskowa na Wielkanoc

Babka piaskowa to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na Wielkanoc. Tak doskonale smakuje ten jeden jedyny raz w roku.

Biorąc pod uwagę stopień trudności i czas przygotowania, babka piaskowa może stanowić świetną przekąskę do niedzielnej kawy. Zwłaszcza wtedy, kiedy dostajesz telefon, że za godzinę ktoś wpadnie do Ciebie z wizytą. 🙂

U nas babka piaskowa pieczona jest z tradycyjnego przepisu. Czasami robimy ją dwukolorową. Wówczas połowę ciasta przekładam do formy, a do drugiej połowy dodaję 1 łyżkę kakao, dokładnie mieszam i wylewam na wierzch masy jasnej. Polecam w obu wersjach. 🙂

4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła (200 g)
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy.

Ubijamy jajka z cukrem przez kilka minut na gładką i puszystą masę, a następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie łączymy, a chwilę przed końcem ubijania dodajemy jeszcze ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.

Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej  grubą warstwą masła i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 min. w temp. 180C.

Nasza ulubiona babka piaskowa musi być z polewą czekoladową (przepis na świetną polewę znajdziesz TUTAJ). Równie dobrze możesz ją jednak posypać cukrem pudrem albo polać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

Babka piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.