3 BIT – ciasto bez pieczenia

Na dzisiaj zaplanowałam kolejną porcję słodkości, tym razem bez uruchamiania piekarnika. No i cóż… absolutnie nie mogę powiedzieć, żeby 3 BIT był smaczny i zdrowy. On jest po prostu pyszny. Ale z tym zdrowiem to jednak nie przesadzajmy.

Przepis na deser 3 BIT zaczerpnęłam stąd. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie wprowadziła drobnych modyfikacji 🙂

Składniki:
ok. 75 herbatników

1 puszka masy krówkowej

500 ml śmietanki 30%
3 opakowania śmietan-fix
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki żelatyny

2 budynie waniliowe bez cukru (na 500ml mleka każdy)
600 ml mleka
1 łyżka cukru (lub więcej – do smaku)
3/4 kostki masła

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Gotujemy budyń (tak, tak – w dużo mniejszej ilości mleka niż w przepisie na opakowaniu). Studzimy go, a jak już osiągnie temperaturę pokojową, przygotowujemy masę budyniową – ucieramy masło (też powinno mieć temperaturę pokojową), po czym stopniowo dodajemy budyń, cały czas ucierając do momentu, aż powstała masa będzie jednolita i puszysta.

Masę krówkową wstawiamy na chwilę do gorącej wody cały czas intensywnie mieszając (dzięki temu zrobi się trochę rzadsza i łatwiejsza do rozsmarowania).

Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż spęcznieje. Następnie zalewamy gorącą wodą (również kilkoma łyżkami) i mieszamy do momentu, kiedy się rozpuści. Ubijamy śmietanę z cukrem i śmietan-fixami, a pod koniec dodajemy żelatynę (powinna mieć temperaturę pokojową) i sok z cytryny.

Przygotowujemy ciasto wykładając warstwy:

  1. herbatniki
  2. masa krówkowa
  3. herbatniki
  4. masa budyniowa
  5. herbatniki
  6. bita śmietana
  7. tarta czekolada

Ciasto odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Kiedy herbatniki zmiękną, możemy podawać deser, najlepiej do kawy 🙂

Instagram
RSS