Na dzisiaj zaplanowałam kolejną porcję słodkości, tym razem bez uruchamiania piekarnika. No i cóż… absolutnie nie mogę powiedzieć, żeby 3 BIT był smaczny i zdrowy. On jest po prostu pyszny. Ale z tym zdrowiem to jednak nie przesadzajmy.
Przepis na deser 3 BIT zaczerpnęłam stąd. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie wprowadziła drobnych modyfikacji 🙂
Składniki:
ok. 75 herbatników
1 puszka masy krówkowej
500 ml śmietanki 30%
3 opakowania śmietan-fix
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki żelatyny
2 budynie waniliowe bez cukru (na 500ml mleka każdy)
600 ml mleka
1 łyżka cukru (lub więcej – do smaku)
3/4 kostki masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Gotujemy budyń (tak, tak – w dużo mniejszej ilości mleka niż w przepisie na opakowaniu). Studzimy go, a jak już osiągnie temperaturę pokojową, przygotowujemy masę budyniową – ucieramy masło (też powinno mieć temperaturę pokojową), po czym stopniowo dodajemy budyń, cały czas ucierając do momentu, aż powstała masa będzie jednolita i puszysta.
Masę krówkową wstawiamy na chwilę do gorącej wody cały czas intensywnie mieszając (dzięki temu zrobi się trochę rzadsza i łatwiejsza do rozsmarowania).
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż spęcznieje. Następnie zalewamy gorącą wodą (również kilkoma łyżkami) i mieszamy do momentu, kiedy się rozpuści. Ubijamy śmietanę z cukrem i śmietan-fixami, a pod koniec dodajemy żelatynę (powinna mieć temperaturę pokojową) i sok z cytryny.
Przygotowujemy ciasto wykładając warstwy:
- herbatniki
- masa krówkowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- tarta czekolada
Ciasto odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Kiedy herbatniki zmiękną, możemy podawać deser, najlepiej do kawy 🙂